The Antarctica Expedition
Με το project Women For Nature: The Antarctica Expedition θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και τις νέες γενιές για τις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και στον πλανήτη μας. Μπορεί ο όρος «κλιματική αλλαγή» να είναι γνωστός σε όλους, όμως καταλαβαίνουμε πραγματικά τι σημαίνει αυτό στην πράξη και πως επηρεάζει ή πρόκειται να επηρεάσει τη δική μας ζωή; Η Ανταρκτική αποτελεί ένα γλαφυρό παράδειγμα των αλλαγών που συμβαίνουν ήδη γύρω μας, γι αυτό και την επιλέξαμε ως εφαλτήριο του σκοπού μας.
H Βανέσα Αρχοντίδου μέλος της πρώτης ελληνικής γυναικείας ομάδας που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ το 2019, ανέβηκε το Vinson (4892 μέτρα – το υψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής) έφτασε με σκι στο Νότιο Πόλο με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Μια αποστολή γυναικείας ενδυνάμωσης για την εξερεύνηση και την προστασία του πιο ευαίσθητου οικοσυστήματος του πλανήτη μας.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 η θερμοκρασία στην Ανταρκτική έφτασε στους 20,75°C, επίπεδο ρεκόρ για το συγκεκριμένο μέρος του κόσμου!!! Το μεγάλο παγάκι – όπως μερικοί αποκαλούν την παγωμένη ήπειρο – όχι μόνο απειλείται αλλά σιγά σιγά αρχίζει να καταστρέφεται. Τι συμβαίνει λοιπόν στην Ανταρκτική; Τι επίδραση έχει αυτό το φαινόμενο για τον πλανήτη και τι επίδραση έχει για τη ζωή μας στην Ελλάδα; Τι μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει για να αλλάξει τα δεδομένα; Αυτά είναι μερικά από τα σημεία του διαλόγου και της εκπαίδευσης που θα αναλάβει ο οργανισμός μας για την Κλιματική Αλλαγή. Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία μιας δυναμικής ομάδας environmental advocates για την ανάδειξη του προβλήματος, που θα λειτουργήσουν ως καταλύτες όχι μόνο για το διάλογο αλλά και για τη διάχυση των πληροφοριών και των συμβουλών για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
Η Ανταρκτική είναι η Νοτιότερη ήπειρος της Γης και περιλαμβάνει το Νότιο Πόλο. Σε έκταση είναι η 5η μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου, στα 14.200.000 τετ.χλμ. Είναι δηλαδή διπλάσια σε μέγεθος από την Αυστραλία. Σχεδόν το 98% της Ανταρκτικής (εκτός από κάποια σημεία στη βόρεια πλευρά) καλύπτεται από πάγο, με πάχος 1,9 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο, παρότι δεν χιονίζει συχνά! Με 0,00008 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι κατά πολύ, η πιο αραιοκατοικημένη ήπειρος του πλανήτη. Παρότι οι άνθρωποί σπανίζουν, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τους πιγκουίνους, ο πληθυσμός των οποίων φτάνει τα 12 εκατομμύρια
Με επίκεντρο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή, o οργανισμός A Woman Can Be ενώνει τις δυνάμεις του με το WWF Ελλάς. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να ενημερώσει μικρούς και μεγάλους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, αλλά και να αφυπνίσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες για τις συνέπειες του παγκόσμιου αυτού φαινομένου στη χώρα μας και τον ρόλο που όλοι μπορούμε να παίξουμε.